Базидиомицеты как источники биологически активных веществ

Авторы

  • В.В. Сакович (V.V. Sakovich) Полесский государственный университет
  • Д.Д. Жерносеков (D.D. Zhernossekov) Полесский государственный университет

Аннотация

Отдел базидиомицеты включает в себя около 30% всех известных видов грибов, известных благоприятными органолептическими и лекарственными свойствами, энергичным ростом и нетребовательными условиями культивирования. В обзоре представлен анализ современных данных о трех основных направлениях применения базидиомицетов, помимо их традиционного использования в пищу: в медицине, утилизации отходов и пищевой промышленности (сыроделии). 30% of edible mushrooms belong to Basidiomycota. They are known for their good organoleptic and medicinal properties, vigorous growth and simple cultivation conditions. These mushrooms are used in medicine, waste management and food industry. Analysis of modern data on three main directions of basidiomycete application has been presented in this review.

Библиографические ссылки

Белова, Н.В. Современные направления исследования и методы анализа макромицетов / Н.В. Белова // Совр. микол. в России , 2008. – 107 с.

О приоритетных направлениях НТД в РБ на 2016–2020 годы [Электронный ресурс] : Указ Президента Респ. Беларусь, 22 апр. 2015 г., № 166 // ЭТАЛОН. Законодательство Республики Беларусь / Нац. Центр правовой информ. Респ. Беларусь. – Минск, 2015.

Бабицкая, В.Г. Биологически активная добавка к пище. / В.Г. Бабицкая, А.Г. Лобанков, Л.В. Пленина // Успехи медицинской микологии, 2015. – 359 с.

Бадалян, С.М. Химическое и фармакологическое исследование высших грибов / С.М. Бадалян // Микология и фитопатология, 1996. – Т. 30, 86 с.

Бейли, Дж. Основы биохимической инженерии / Дж. Бейли, Д. Оллис. – М. : Мир, 1989. – 356 с.

Бисько, Н.А. Высшие базидиомицеты в поверхностной и глубинной культуре. / Н.А. Бисько, А. С. Бухало. – Киев : Наук. думка, 1983. – 312 с.

Gregori, А.Cultivation Techniques and Medicinal Properties of Pleurotus spp. / Andrej Gregori, Jure Pohleven // Food Tech. Biotech, 2007. – V.45, 238 р.

Бадалян, С.М. Химическое и фармакологическое исследование высших базидиальных грибов / С.М. Бадалян, В.Л. Мнауакаян, Л.С. Арутюнян // Микология и фитопатология,1997. – Т. 31, 61 с.

Блинов, Н. П. Химия микробных полисахаридов ; учеб. пособ. для вузов по спец. биология / Н.П. Блинов. – М.: Высшая школа, 1984. – С.256.

Белова, Н. В. Природа биологической активности высших грибов / Н.В. Белова // Успехи медицинской микологии, 2006. – Т. 1, 230 с.

Rajarathnam, S. Biodegraditive and biosynthetic capacities of mushrooms: present and future strategies / S. Rajarathnam, M. Shashirekha, Z. Bano // Crit. Rev. Biotechnol., 1998. – Vol. 18, 91–238 р.

Tamir, S. The role nitric oxide (NO.) in the carcinogenic process / S. Tamir, S.R Tanenbaum // Biochim. Biophys. Acta., 1996. – Vol. 14, 31 р.

Cleverson, D.T. Insights into milk–clotting activity of latex peptidases from Calotropis procera and Cryptostegia grandiflora / D.T. Cleverson, B. Hugo, B. Leite // Food Research International, 2016. – Vol.87, 50 р.

Sun, Q. Comparative analysis on the distribution of protease activities among fruits and vegetable resources / Q. Sun , B. Zhang, Q. Yan // Food Chemistry, 2016. – Vol.213, 708 р.

Kumar, R. Bioconversion of lignocellulosic biomass: Biochemical and molecular perspectives / R. Kumar, S. Singh, O.V. Singh // Ind. Microbiol. Biotechnol., 2008. – V. 35, 377 р.

Yun, Y.H. Hyaluronan microspheres for sustained gene delivery and site–specific targeting / Y.H. Yun, D.J. Goetz, P. Yellen // Biomaterials, 2004. – 147 р.

Francia, C. Current research findings on the effects of selected mushrooms on cardiovascular diseases / C. Francia // Int. J. Med. Mushr., 1999 – Vol. 1, 169 р.

Jong, S.C. Antitumour and antiviral substances from fungi / S.C. Jong, R. Donovick // Advances in Applied Microbiology, 1989. – 183 р.

Zhang, H. Flammunlin purified from fruit bodies of Flammulina velutipes / H. Zhang, F. Gong, Y. Feng, // Int. J. Med. Mushr., 1999. – Vol. 1, 89 р.

Варфоломеев, С.Д. Биокинетика ; учеб. пособие для вузов по спец. биология./ C.Д. Варфоломеев, К.Г. Гуревич. – М.: Пранд., 1999. – 14 с.

Erickson, B. Perspective on opportunities in renewable chemicals / В. Erickson, J.E. Nelson, Р. Winters // Biotechnol. J., 2012. – V. 7, 176.

Beg, Q.K. Microbial xylanases and their industrial applications / Q.K. Beg, М. Kapoor, L. Mahajan, // Appl. Microbiol. Biotechnol., 2001. – V. 56, 326 р.

Горленко, М.В. Жизнь растений ; учебное пособие для вузов биол. направлен. Т. 2 Грибы / М.В. Горленко. – М.: «Просвещение», 1976. – 11 с.

Дудка, И.А. Справочник миколога и грибника / И.А. Дудка, С.П. Вассер. – Киев : Наукова думка, 1987. – 536 с.

Jong, S.C. Antitumour and antiviral substances from fungi / S.C Jong, R. Donovick // Advances in Applied Microbiology, 1989. – 183 р.

Aristidou, A. Metabolic engineering applications to renewable resource utilization / А. Aristidou, М. Penttila // Curr.Opin. Biotech., 2000. – V. 11, 187 р.

Дерягина, В.П. Экспериментальное изучение функциональной активности нейтрофилов и макрофагов в условиях воздействия нитрита натрия / В.П. Дерягина // Биомедицинская химия, 2003. – т. 49, 19 с.

Автономова, А.В. Полисахариды базидиомицетов: зависимость активности от структуры и практическое использование / А.В. Автономова, А.Р. Карапетян, М.С. Котелев // Башкир. хим. журнал, 2011. – Том 18, 32 с.

Asgher, M. Use of Basidiomycetes in Industrial Waste Processing and Utilization Technologies: Fundamental and Applied Aspects Bhatti / А. Asgher, H.N. Ashraf, R.L Legge // Biodegradation, 2008. – Vol. 19, 771 р.

Бондырева, Н.М. Особенности биосинтеза внеклеточных протеиназ Рroteus mirabilis / Н.М. Бондырева, М.В. Ломоносова // Биологически активные вещества микроорганизмов: прошлое, настоящее, будущее, 2011. – 21 с.

Псурцева, Н.В. Биотехнология возможности использования коллекционных культур базидиомицетов / Н.В. Прусцева, Н.В. Белова // Биотехнология, 1994. – №7, 35 с.

Baldrian, P. Improved lignocellulose conversion to biofuels with thermophilic bacteria and thermostable enzymes / Р. Baldrian, V. Valaskova // FEMS Microbiol. Rev., 2008. – V. 32, 501 р.

Asgher, M. Microbial xylanases and their industrial applications / М. Asgher, H.N. Bhatti, M. Ashraf // Bio degradation, 2008. – V. 19, 771 р.

Mizuno, T. The Extraction and Development of Antitumor–Active Polysaccharides from Medicinal Mushrooms in Japan / T. Mizuno // International Journal of Medicinal Mushrooms, 1999. – Vol.1, 9 р.

Wasser, S. P. General description of the most important medicinal higher mushrooms / S.P. Wasser, A.L. Weis // Int. J. Med. Mushr., 1999 – Vol. 1, 351 р.

Kobayashi, H. Purification and characterization of two milk–clotting enzymes Irex lacteus / H.Kobayashi, K. Murakami, I. Kusakabe // Agriculture and biological chemistry, 1983. – № 47(3), 551 р.

Белова, Н.В. Базидиомицеты – источники биологически активних веществ / Н.В. Белова // Растительные ресурсы, 1991. – №2, 23 с.

Kawai, M. Рroductivity of proteolytic enzyme and distribution of its milk clotting activity among Basidiomycetes / M. Kawai // J. Agr. Chem. Soc. Japan., 1994. – №7, 35 р.

Нечаев, А. П. Пищевая химия : учеб.–метод. пособие / А. П. Нечаев. – СПБ: ГИОРД., 2003. – 129 с.

Денисова, Н.П. Природа и биологическая роль протеиназ базидиальных грибов / Н.П. Дени- сова // Микология и фитопатология, 1984. – №18 116 с.

Kobayashi, H. Fiber–structured cheese making with Irex lacteus lacteus milk–clotting enzymes / H. Kobayashi, K. Murakami, I. Kusakabe // Agriculture and biological chemistry, 1988. – № 52, 1277 р.

Федорова, Л.Н. Протеазы «сычужного» действия в культурах высших грибов / Л.Н. Федорова, А.Н. Шиврина // Микология и фитопатология – 1974. – 22 с.

Дмитриева, Т.А. Изучение молокосвертывающих ферментов высших базидиальных грибов / Т.А. Дмитриева, А.В. Корчмарева, М.М. Шамцян // Моск. междунар. конгр. «Биотех. : сост. и пер- спек. развития» – 2007. – 163 с.

Dohmae, N. Purification and characterization of intracellular proteinases in Pleurotus ostreatus fruiting bodies / N. Dohmae, K. Hayashi, K. Miki // Bioscien., Biotech. and Biochem.,1995. – Vol. 59, 2074 р.

Palmieri, G. Purification, characterization and functional role of novel extracellular protease from Pleurotus ostreatus / G. Palmieri, C. Bianco, G. Cennamo // Applied and Env.Microbiology, 2001. – Vol. 67, 2754 р.

Лебедева, Г.В. Выделение и характеристика фермента сычужного действия из плодовых тел вешенки обыкновенной / Г.В. Лебедева, М.Т. Проскуряков, М.А. Кожухова // Пищевая химия, 2008. – №1, 114 с.

Дьяконова, Г. В. Исследование некоторыхфизико–химических свойств молокосвертывающих ферментов вешенки обыкновенной: автореф. Диссертации на соискание ученой степени кандидата биологических наук. 03.01.04 ВАК РФ, биохимия. / Г.В. Дьяконова; Кубанский государственный аграрный университет. Ростов–на–Дону, 2010. – 44 с.

Salehi, M. Purification and characterization of a milk–clotting aspartic protease from Withania coagulans fruit / M. Salehi, H. Sajedi, S. Mohsen // International Journal of Biological Macromolecules .2017. – Vol. 98, 847 р.

Lemes, A.A new milk–clotting enzyme produced by Bacillus sp. applied in cream cheese development / A. Lemes [et al.] // Food Science and Technology, 2016. – Vol. 66, 217 р.

Belova N.V. Sovremennye napravlenia issledovania i metody analiza macromicetov [Modern directions of research and methods of analysis of macromycetes]. Sovremennye micologia v Rossii [Modern Mycology in Russia], 2008, p.107. (In Russian)

On the priorities of NTD in the Republic of Belarus for 2016–2020: The Decree Of The President Of The Republic. Belarus, April 22 2015 г., № 166 // belarusian legislation / Nat.centre for legal inform. Resp. Belarus– Minsk, 2015. (In Russian)

Babichkaia V.G. Lobankov G., Plenina L.V. Biologicheski aktivnaia dobavka k pische. [Biologically active additive to food]. Uspexi medichinskoi mikologii [The success of Medical Mycology], 2015, р.359. (In Russian)

Badaian S. М. Ximicheskoe I farmacologicheskoe issledovanie vyshich gribov [Chemical and pharmacological study of higher fungi] Оsnovy biochimicheskoi ingenerii [Mycology and Phytopathology], 1996, V. 30, р.79. (In Russian)

Beily D, Ollys D. Osnovy biochimicheskoi ingenerii [Basics of biochemical engineering] М.: 1. Mir [М.:1. World], 1989, p. 356. (In Russian)

Bisko N. А. Buchalo A.S., Vasser, S.P. Vyshie basidiomicety v poverchnostnoi i glubinnoi culture [Higher edible basidiomycetes in surface and deep culture]. Кiev: Nauk. Dumka [Kiev scientific thought], 1983, p. 312. (In Russian)

Gregori А., Pohleven J.Cultivation Techniques and Medicinal Properties of Pleurotus spp. Food Tech. Biotech, 2007, V.45, р. 238.

Badalian S.M., Mnauakaian V.L., Arutunian L.S. Ximicheskoe i farmacologichesko issledovanie исследование vyshich basidialnych gribov [Chemical and pharmacological study of higher basidiomycetes]. Mikologia i fitopatologia [Mycology and phytopathology], 1997, v. 31, p. 61. (In Russian)

Blinov N.P. Ximia microbnych polisaharidov [Chemistry of microbial polysaccharides]. Moskva, vyshaia scola, 1984, p.256 (In Russian)

Belova N. V. Priroda biologicheskoi aktivnosti vyshich gribov [Nature of biological activity of higher fungi]. Ucpexi medicinskoi mikologii [Advances in medical mycology], 2006, v. 1, p. 230. (In Russian)

Rajarathnam S., Shashirekha M., Bano Z. Biodegraditive and biosynthetic capacities of mushrooms: present and future strategies. Crit. Rev. biotechnol., 1998, Vol. 18, pp. 91–238.

Tamir S., Tanenbaum S.R. The role nitric oxide (NO.) in the carcinogenic process. Biochim. Biophys. Acta., 1996, Vol. 14, р.31.

Cleverson D.T., Hugo B., Leite B. Insights into milk–clotting activity of latex peptidases from Calotropis procera and Cryptostegia grandiflora. Food Research International, 2016, Vol. 87, р. 50.

Sun Q., Zhang B., Yan Q. Comparative analysis on the distribution of protease activities among fruits and vegetable resources. Food Chemistry, 2016, Vol. 213, p. 708.

Kumar R., Singh S. Bioconversion of lignocellulosic biomass: biochemical and molecular perspectives. Ind. Microbiol. Biotech., 2008, V. 35, p. 377.

Yun, Y.H., Goetz D.J., Yellen P. Hyaluronan microspheres for sustained gene delivery and site– specific targeting. Biomaterials, 2004, p. 147.

Francia C. Current research findings on the effects of selected mushrooms on cardiovascular diseases. Int. J. Med. Mushr., 1999, Vol. 1, p. 169.

Jong, S.C., Donovick R. Antitumour and antiviral substances from fungi. Advances in Applied Microbiology, 1989, p.183.

Zhang H., Gong F., Feng Y. Flammunlin purified from fruit bodies of Flammulina velutipes. Int. J. Med. Mushr., 1999, Vol. 1, p. 89.

Varfolomeev S.D. Gurevich K.G. Biokinetika [Biokinetics]. Мoskva Prand, 1999, p. 14. (In Russian).

Erickson B., Nelson J.E. Perspective on opportunities in renewable chemicals. Biotechnol. J., 2012, V. 7, p. 176.

Beg Q.K., Kapoor M., Mahajan L. Microbial xylanases and their industrial applications. Appl. Microbiol. Biotechnol., 2001, V. 56, p. 326.

Gorlenko, М.V. Gizn rastenii v.2 Griby [Life of plants. T. 2 Mushrooms]. Мoskva, Prosveschenie, 1976 p. 11. (In Russian).

Dudka, I. А., Vasser S.P. Spravochnik mikologa i gribnika [Directory of mycologist and mycelium]. Kiev: naukovaia dumka, 1987, p. 536. (In Russian).

Jong S.C., Donovick R. Antitumour and antiviral substances from fungi. Advances in Applied Microbiology, 1989, p. 183.

Aristidou A., Penttila M. Metabolic engineering applications to renewable resource utilization. Curr.Opin. Biotech., 2000, V. 11, p. 187.

Degtiarina V.P. Experementalnoe izuchenie funkcionalnoi aktivnosti neitrofilov i macrofagov v usloviach vozdeistvia nitrita natria [Experimental study of the functional activity of neutrophils and macrophages under the influence of sodium nitrite]. Biom.ximia [Biomed. Chemistry], 2003, v. 49, p. 19. (In Russian).

Avtonomova A.V., Karpetian A.P., Kotelev M.S. Polisaxaridy basidiomicetov: zavisimoct’ aktivnosti ot struktury i prakticheskoe ispolzovanie [Polysaccharides of basidiomycetes: dependence of activity on structure and practical use].Ximich. jurnal [Chemic. Journal], 2011, v. 18, p. 32. (In Russian).

Asgher M., Ashraf H.N., Legge R.L. Use of Basidiomycetes in Industrial Waste Processing and Utilization Technologies: Fundamental and Applied Aspects Bhatti. Biodegradation, 2008, Vol. 19, p. 771

Bondireva N.М., Lomonosova M.V. Osobennosti biosinteza vnekletochnyx proteinaz Рroteus mirabilis [Peculiarities of the biosynthesis of extracellular proteinases of the Rroteus mirabilis]. Biol. Aktivnye vechestva microorganizmov: prohloe, nastoiashee, budushee [Biol. Active substances of microorganisms: past, present, future], 2011, p. 21. (In Russian).

Psurceva N.V., Belova N.V. Biotechnologia vozmognosti ispolzovania culture bazidiomicetov [Biotechnology of the possibility of using cultures of basidiomycetes]. Biotechnologia [Biotechnology], 1994, № 7, p. 35. (In Russian).

Baldrian P., Valaskova V. Improved lignocellulose conversion to biofuels with thermophilic bacteria and thermostable enzymes. FEMS Microbiol. Rev., 2008, V. 32, p. 501.

Asgher M., Bhatti H.N. Microbial xylanases and their industrial applications. Biodegradation, 2008, V. 19, p. 771.

Mizuno, T. The Extraction and Development of Antitumor–Active Polysaccharides from Medicinal Mushrooms in Japan. International Journal of Medicinal Mushrooms, 1999, Vol. 1, p. 9.

Wasser S. P., Weis A.L. General description of the most important medicinal higher mushrooms. Int. J. Med. Mushr., 1999, Vol. 1, p. 351.

Kobayashi H., Murakami K, Kusakabe I. Purification and characterization of two milk–clotting enzymes Irex lacteus. Agriculture and biological chemistry, 1983, № 47(3), p. 551.

Belova N.V. Basidiomicety – istochniki biologicheski aktivnyx veshestv [Bazidiomycetes – sources of biologically active substances ]. Rast. Resursy [Plant resources], 1991, № 2, p. 23. (In Russian).

Kawai M. Рroductivity of proteolytic enzyme and distribution of its milk clotting activity among Basidiomycetes. J. Agr. Chem. Soc. Japan., 1994, № 7, p.

Nechaev A.P. Pischevaia ximia [Food chemistry]. SPB GIORD, 2003, p.129. (In Russian).

Denisova N.P. Priroda i biologicheskaia rol’ proteinaz bazidialnyx gribov [The nature and biological role of proteinases basidiomycetes]. Microbiologia i Phytopathologia [Mycology and Phytopathology], 1984, №18, p. 116. (In Russian).

Kobayashi H., Murakami K., Kusakabe I. Fiber–structured cheese making with Irex lacteus lacteus milk–clotting enzymes. Agriculture and biological chemistry, 1988, № 52, p. 1277.

Fedorova L.N., Shivrina A.N. Proteinazy “sychuznogo” deistvia v culturax vyshix gribov [Proteases of "rennet" action in cultures of higher fungi]. Microbiologia i Phytopathologia [Mycology and Phytopathology], 1974, p. 22. (In Russian).

Dmitrieva T.A., Korchmareva A.V., Shamtian M.M. Izuchenie molokosvertyvauschix fermentov vyshix basidialnyx gribov [The study of milk–clotting enzymes of higher basidiomycetes]. Biotex. sostoianie i perspektivy [Biotech: comp. and perspekt.], 2007, p. 163. (In Russian).

Dohmae N., Hayashi K., Miki K. Purification and characterization of intracellular proteinases in Pleurotus ostreatus fruiting bodies. Bioscien., Biotech., and Biochem.,1995, Vol. 59, p. 2074.

Palmieri G., Bianco C., Cennamo G. Purification, characterization and functional role of novel extracellular protease from Pleurotus ostreatus. Applied and Env.Microbiology, 2001, Vol. 67, p. 2754.

Lebedeva G.V. Proskuriakov M.T. Vydelenie i charakteristika fermenta sychuznogo deistvia iz plodovyx tel veshenki obyknovennoi [Purification and characterization of the enzyme rennet action of fruit bodies of oyster mushroom]. Pichev. Ximia [Food chemistry], 2008, № 1, p. 114.

Diakonova G.V. Issledovanie nekotoryx fiziko–ximicheskich svoistv molokosvertyvauchix fermentov veshenki obyknovennoi [Investigation of some physico–chemical properties of milk–drilling enzymes of common oyster mushroom].Abstract of Ph. D. Thesis. Rostov–on–don, 2010, 44 p. (In Russian).

Salehi M., Sajedi H., Mohsen S. Purification and characterization of a milk–clotting aspartic protease from Withania coagulans fruit. International Journal of Biological Macromolecules, 2017, Vol. 98, p. 847.

Lemes A., Pavón Y., Lazzaroni S. A new milk–clotting enzyme produced by Bacillus sp. applied in cream cheese development. Food Science and Technology, 2016, Vol. 66, p. 217.

Загрузки

Выпуск

Раздел

Биологические науки