Features of milk fermentationwith Tibetan milk mushroom

Authors

  • E.M. Volkova Polessky State University, Pinsk, Republic of Belarus
  • А.А. Вишневец Polessky State University, Pinsk, Republic of Belarus

Keywords:

Tibetan milk mushroom, dry and liquid starter, kefir product

Abstract

Based on the content of favorable amounts of lactic acid bacteria, acetic acid bacteria and milk yeast, kefir products based on dry and liquid starters of the Tibetan milk mushroom can be recommended for consumption in the first three days after fermentation when stored under suitable temperature conditions.

Kefir based on liquid starter of the Tibetan milk mushroom can be recommended for home production due to more pronounced favorable indicators on the first day after ripening, as well as faster biochemical activity of ripening. However, due to lower acidity, viscosity, syneresis and concentration of acetic acid bacteria during three days of storage, as well as a faster method of preparing the product, kefir based on dry starter of Tibetan milk mushroom can be recommended for production.

Author Biographies

E.M. Volkova, Polessky State University, Pinsk, Republic of Belarus

PhD in Agric. Sc., Associate Professor

А.А. Вишневец, Polessky State University, Pinsk, Republic of Belarus

Master's Student

References

Кривда, М. А. Влияние температурных режимов на сквашивание молока Тибетским молочным грибом / М. А. Кривда, Ю. А. Козуб // Научные исследования студентов в решении актуальных проблем АПК : материалы всероссийской научно-практической конференции, Иркутск, 14–15 мая 2019 г. : в 4 т. / Иркутский государственный аграрный университет им. А. А. Ежевского ; редкол. : Ю. Е. Вашукефич [и др.]. – Иркутск : Изд-во Иркутский ГАУ, 2019. – Т. 4. – С. 43–49.

Луфаренко, О. Д. Контроль качества молока при производстве кисломолочного продукта «Лактиналь» / О. Д. Луфаренко, Ю. А. Козуб // Актуальные проблемы химии, биотехнологии и сферы услуг: материалы всерос. науч.-практ. конф. с междунар. участием. – Иркутск, 2017. – С. 157–161.

Соболева, О. А. Роль кефирных продуктов в обеспечении безопасного функционального питания человека / О. А. Соболева, Т. В. Байбакова // Региональный рынок потребительских товаров: особенности и перспективы развития, формирования конкуренции, качества и безопасность товаров и услуг : материалы V Всероссийской научно-практической конференции, 17 апреля 2014 г. / Тюменский государственный нефтегазовый университет. 2014. – С. 150–155.

Козуб, Ю. А. Повышение эффективности производства молока / Ю. А. Козуб // Вестник ИрГСХА. – 2017. – № 81, ч. 2. – С. 50–54.

Абдусаломова, Д. О. Применение безотходной и экологически эффективной технологии в пищевой и промышленной промышленности / Д. О. Абдусаломова, Ж. Э. Сафаров, Ш. А. Султанова // Научно практическая конференция. – Наманган, 2017 – С. 126–127.

Спирина, А. А. Изучение in vitro влияния мелатонина на интенсивность перекисного окисления липидов в печени и мозге крыс : реферат к дипломной работе / А. А. Спирина ; БГУ. – Минск, 2022. – 4 с.

Кефир. Общие технические условия : СТБ 970-2017. – Взамен СТБ 970-2007 ; введ. РБ 20.03.17. – Минск : Белорус. гос. ин-т стандартизации и сертификации, 2017. – 11 с.

Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности : ГОСТ 3624-92 – Взамен ГОСТ 3624-67 ; введ.01.01.94 – Москва : Стандартинформ, 2009. – 9 с.

Молоко и молочная продукция. Методы микробиологического анализа : ГОСТ 32901-2014 – Введ. 01.01.2016 – Москва : Стандартинформ, 2015. – 28 с.

Об утверждении санитарных норм и правил «Требования к продовольственному сырью и пищевым продуктам» [Электронный ресурс]: постановление Министерства здравоохранения Республики Беларусь, 21 июня 2013 г., № 52. – Режим доступа: https://mart.gov.by/files/live/sites/mart/files/documents.pdf. – Дата доступа: 05.02.2024.

References

Krivda M. A., Kozub Yu. A. Vliyanie temperaturny`kh rezhimov na skvashivanie moloka Tibetskim molochny`m gribom [The influence of temperature conditions on the fermentation of milk with Tibetan milk mushroom]. Nauchny`e issledovaniya studentov v reshenii aktual`ny`kh problem APK [Scientific research of students in solving current problems of the agro-industrial complex]. Ed. Vashukefich Yu. E. et al. Irkutsk, Publishing house Irkutsk State Agrarian University, 2019, vol. 4, pp. 43–49. (In Russian)

Lufarenko O.D., Kozub Yu.A. Kontrol` kachestva moloka pri proizvodstve kislomolochnogo produkta «Laktinal`» [Milk quality control in the production of fermented milk product “Lactinal”]. Aktual`ny`e problemy` khimii, biotekhnologii i sfery` uslug [Current problems of chemistry, biotechnology and the service sector: materials of the All-Russian]. Irkutsk, 2017, pp. 157–161. (In Russian)

Soboleva O.A., Baibakova T.V. Rol` kefirny`kh produktov v obespechenii bezopasnogo funkczional`-nogo pitaniya cheloveka [The role of kefir products in ensuring safe functional nutrition for humans]. Regional`ny`j ry`nok potrebitel`skikh tovarov: osobennosti i perspektivy` razvitiya, formirovaniya konkurenczii, kachestva i bezopasnost` tovarov i uslug [Regional market of consumer goods: features and prospects for development, formation of competition, quality and safety of goods and services]. Tyumen State Oil and Gas University. 2014, pp. 150–155. (In Russian)

Kozub Yu. A. Povy`shenie e`ffektivnosti proizvodstva moloka [Increasing the efficiency of milk production]. Vestnik IrGSKhA [Bulletin of the IrGSHA]. 2017, no. 81, part 2, pp. 50–54. (In Russian)

Abdusalomova D.O., Safarov Zh. E., Sultanova Sh. A. Primenenie bezotkhodnoj i e`kologicheski e`ffektivnoj tekhnologii v pishhevoj i promy`shlennoj promy`shlennosti [Application of waste-free and environmentally effective technology in the food and industrial industry]. Nauchno prakticheskaya konferencziya [Scientific and practical conference]. Namangan, 2017, pp. 126–127. (In Russian)

Spirina A. A. Izuchenie in vitro vliyaniya melatonina na intensivnost` perekisnogo okisleniya lipidov v pecheni i mozge kry`s [In vitro study of the effect of melatonin on the intensity of lipid peroxidation in the liver and brain of rats] BSU. Minsk, 2022, 4 p. (In Russian)

Kefir. General technical conditions: STB 970-2017. Instead of STB 970-2007; input RB 20.03.17. Minsk, Belarus. State Institute of Standardization and Certification, 2017, 11 p. (In Russian)

Moloko i molochny`e produkty`. Titrimetricheskie metody` opredeleniya kislotnosti [Milk and dairy products. Titrimetric methods for determining acidity]. GOST 3624-92 - Instead of GOST 3624-67; introduced.01.01.94 Moscow, Standartinform, 2009, 9 p. (In Russian)

Moloko i molochnaya produkcziya. Metody` mikrobiologicheskogo analiza [Milk and dairy products. Methods of microbiological analysis]. GOST 32901-2014 – Introduction. 01/01/2016. Moscow, Standardinform, 2015, 28 p. (In Russian)

Ob utverzhdenii sanitarny`kh norm i pravil «Trebovaniya k prodovol`stvennomu sy`r`yu i pishhevy`m produktam» [On approval of sanitary norms and rules “Requirements for food raw materials and food products”]. Decree of the Ministry of Health of the Republic of Belarus, June 21, 2013, no. 52. (In Russian). Available at: https://mart.gov.by /files/live/sites/mart/files/documents.pdf. –(accessed: 02/05/2024).

Published

2024-08-19

Issue

Section

Biological sciences