Efficiency of Bulls at the Age of 6–12 Months when Included in the Diet of Protein Processed with Organic Acids

Authors

  • Т.М. Натынчик (T.M. Natynchyk), аспирант, ст. преподаватель RUE «Scientific and Practical Center on the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry», Zhodino, Republic of Belarus; Polessky State University, Pinsk, Republic of Belarus
  • В.Ф. Радчиков (V.F. Radchikov), д-р с.-х. наук, профессор RUE «Scientific and Practical Center on the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry», Zhodino, Republic of Belarus

Keywords:

gobies, concentrated feed, organic acids, productivity

Abstract

The article presents data on the study of the efficiency of growing bulls aged 6–12 months when protein feed treated with organic acids is included in the diet, which increases the efficiency of the use of feed nitrogen for production, the average daily growth increases by 7,9–8,3%. The cost of 1 kg of growth in those groups that were injected with high protein feed treated with acetic acid decreased by 5,97%, propionic – by 0,78%, which allowed to increase profits by 40,6% and 28,4%, respectively.

References

1. Алиев, А.А. Обмен веществ у жвачных животных / А.А. Алиев. – М. : НИЦ «Инженер», 1997. – 420 с.

2. Влияние количества протеина в заменителях цельного молока продуктивность телят / А.Н. Кот [и др.] // Аспекты животноводства и производства продуктов питания : материалы Международной научно-практической конференции (28-29 нояб. 2017). – пос. Персиановский: Донской ГАУ, 2017. – С. 35-42.

3. Дускаев, Г.К. Научно-практическое обоснование новых подходов к регуляции обмена веществ в организме молодняка крупного рогатого скота и повышению эффективности использования кормов при производстве говядины: автореф. дисс. д-ра биол. наук / Г.К. Дускаев. – Оренбург, 2009. – 47 с.

4. Ерсков, Э.Р. Протеиновое питание жвачных животных / Э.Р. Ерсков. – Москва: Агропромиздат, 1985. – 183с.

5. Погосян, Д.Г. Использование защищенного протеина в кормлении крупного рогатого скота / Д.Г. Погосян. – Пенза: РИО ПГСХА, 2011. – 142 с.

6. Курилов, Н.В. Достижения в области физиологии и биохимии пищеварения жвачных / Н.В. Курилов // Физиолого-биохимические основы высокой продуктивности с/х животных. – Ленинград: Наука, 1983. – С. 25-35.

7. Повышение продуктивного действия кормов при интенсивном производстве говядины / В.А. Люндышев [и др.] ; М-во сельского хоз-ва и продовольствия РБ, Бел. гос. аграрный техн. ун-т. – Минск : БГАТУ, 2016. – 408 с.

8. Показатели рубцового пищеварения у молодняка крупного рогатого скота в зависимости от соотношения расщепляемого и нерасщепляемого протеина в рационе / А.Н. Кот [и др.] // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр. – Жодино: РУП НПЦ НАН Беларуси по животноводства, 2016. – Т. 51, ч. 2 : Технология кормов и кормления, продуктивность. Технология производства, зоогигиена, содержание. – С. 3-11.

9. Продукты переработки рапса в рационах молодняка крупного рогатого скота / С.И. Кононенко [и др.] // Сборник научных трудов СКНИИЖ. – Краснодар: ФГБОУ ВО ГГАУ, 2014. – Вып. 3. – С. 136-141.

10. Радченкова, Т.А. Распад кормового протеина в рубце жвачных и его практическое значение / Т.А. Радченкова // Сельское хозяйство за рубежом. – 1980. – № 2. – С. 30-36.

11. Рокицкий, П.Ф. Биологическая статистика / П.Ф. Рокицкий. – Мн. : Вышэйшая школа, 1973. – 320 с.

12. Рубинштейн, Г.Я. Влияние денатурирующих веществ на пищеварительные процессы и продуктивность молодняка крупного рогатого скот : автореф. дис. … канд. вет. наук / Г.Я. Рубинштейн ; БелНИИЖ. – Жодино, 1988. – 18 с.

13. Физиологическое состояние и продуктивность бычков при скармливании трепела / В.Ф. Радчиков [и др.] // Аспекты животноводства и производства продуктов питания : материалы международной научно-практической конференции «Актуальные направления инновационного развития животноводства и современных технологий продуктов питания, медицины и техники», 28-29 ноября 2017 г. – пос. Персиановский : Донской ГАУ, 2017. – С. 109-115.

14. Харитонов, Е.Л. Комплексные исследования процессов рубцового и кишечного пищеварения у жвачных животных в связи с прогнозированием образования конечных продуктов переваривания кормов: автореф. дисс. … д-ра биол. наук / Е.Л. Харитонов. – Боровск, 2003. – 51 с.

15. Protein systems for ruminants / Т. Hvelplund, J. Madsen // Icel. Agr. Sci. – 1993. – V. 7. – P.21-36.

References

1. Aliyev A.A. Obmen veshchestv u zhvachnykh zhivotnykh [Metabolism in ruminants]. – M. : NITs ”Inzhener“, 1997, 420 p. (In Russian)

2. Kot A.N., Radchikov V.F.,. Tsai V.P, Balabushko V.V., Gorlov I.F., Kononenko S.I. Vlijanie kolichestva proteina v zameniteljah cel'nogo moloka produktivnost' teljat [Effect of protein in whole milk substitutes for calf productivity]. Materialy mezhdunarodnoi nauchno-prakticheskoi konferentsii. Pos. Persianovskii: Donskoi GAU, 2017, pp. 35-42. (In Russian)

3. Duskayev G.K. Nauchno-prakticheskoe obosnovanie novyh podhodov k reguljacii obmena veshhestv v organizme molodnjaka krupnogo rogatogo skota i povysheniju jeffektivnosti ispol'zovanija kormov pri proizvodstve govjadiny [Scientific and practical substantiation of new approaches to the regulation of metabolism in the body of young cattle and increase the efficiency of feed use in beef production]. Orenburg, 2009, 47 p. (In Russian)

4. Erkov E.R. Protein Nutrition of Ruminants [Ruminant Protein Nutrition]. Moscow, 1985, 183 p. (In Russian)

5. Poghosyan D.G. Ispol'zovanie zashhishhennogo proteina v kormlenii krupnogo rogatogo skota [Use of Protected Protein in Cattle Feeding]. Penza, 2011, 142 p. (In Russian)

6. Kurilov N.V. Dostizhenija v oblasti fiziologii i biohimii pishhevarenija zhvachnyh [Achievements in the field of physiology and biochemistry of digestion of ruminants]. Fiziologo-biohimicheskie osnovy vysokoj produktivnosti s/h zhivotnyh [Physiological and biochemical bases of high productivity of agricultural animals]. Leningrad, 1983, pp. 25-35. (In Russian)

7. Lundyshev V.A., Radchikov V.F., Tsai V.P., Gurin V.K., Yatsko N.A., Kot A.N., Sapsalyva T.L. Povyshenie produktivnogo dejstvija kormov pri intensivnom proizvodstve govjadiny [Increasing the productive effect of feed in the intensive production of beef]. Minsk, 2016, 408 p. (In Russian)

8. Kot A.N., Radchikov V.F., Tsai V.P., Gorlov I.F., Mosolova N.I., Kononenko S.I., Kurtin V.N., Pilayuk S.N. Pokazateli rubcovogo pishhevarenija u molodnjaka krupnogo rogatogo skota v zavisimosti ot sootnoshenija rasshhepljaemogo i nerasshhepljaemogo proteina v racione [Indicators of cicatricial digestion in young cattle, depending on the ratio of breakdown and non-breakdown protein in the diet]. Zootehnicheskaja nauka Belarusi [Zootechnical science of Belarus] Zhodino, 2016. Pp. 35-42. (In Russian)

9. Kononenko S.I., Sheiko I.P., Radchikov V.F., Sapsalyov T.L., Glynkova A.M. Produkty pererabotki rapsa v racionah molodnjaka krupnogo rogatogo skota [Products of rapeseed processing in the diets of young cattle]. Sbornik nauchnyh trudov SKNIIZh [Collection of scientific works]. Krasnodar, 2014. Issue. 3, pp. 136-141. (In Russian)

10. Radchenkova T.A. Raspad kormovogo proteina v rubce zhvachnyh i ego prakticheskoe znachenie [The breakdown of feed protein in the rumen of ruminants and its practical significance]. Sel'skoe hozjajstvo za rubezhom [Agriculture abroad], 1980, no. 2, pp. 30-36. (In Russian)

11. Rokitsky P.F. Biologicheskaja statistika [Biological statistics]. Minsk, High School, 1973. 320 p. (In Russian)

12. Rubinstein, G.J. Effects of denaturing substances on digestive processes and productivity of young cattle [The effect of denaturing substances on the digestive processes and productivity of young cattle]. Abstract of Ph. D. Thesis. Zhodino, 1988, 18 p. (In Russian)

13. Radchikov V.F., Schnitko E.A., Tsai V.P., Kot A.N., Besarab G.V. Fiziologicheskoe sostojanie i produktivnost' bychkov pri skarmlivanii trepela [The physiological condition and productivity of gobies when feeding Tripoli]. Materialy mezhdunarodnoi nauchno-prakticheskoi konferentsii. Pos. Persianovskii: Donskoi GAU, 2017, pp. 109-115. (In Russian)

14. Haritonov E.L. Kompleksnye issledovanija processov rubcovogo i kishechnogo pishhevarenija u zhvachnyh zhivotnyh v svjazi s prognozirovaniem obrazovanija ko-nechnyh produktov perevarivanija kormov [Comprehensive studies of the processes of cicatricial and intestinal digestion in ruminants in connection with predicting the formation of final products of digestion of feed]. Abstract of Doctor’s degree dissertation. Borovsk, 2003, 51 p. (In Russian)

15. Hvelplund Т., Madsen J. Protein systems for ruminants. Icel. Agr. Sci, 1993, V. 7, pp. 21-36.

Published

2020-06-23

Issue

Section

Biological sciences