Investigation of the functioning of catering enterprises as a structural element of the development of the hospitality industry
Keywords:
catering, restaurant service, service industry, service, hospitalityAbstract
The article discusses and analyzes restaurant service, which is one of the most important elements of the provision of catering services, as well as services for the organization of consumption and service, which also contributes to the development of tourism. The paper considers the standards for regulating the activities of public catering enterprises. The analysis of the changes that have occurred in the field of public catering over the past few years and the factors that influenced it is carried out.
References
Аванесова, Г. А. Сервисная деятельность: историческая и современная практика, предпринимательство, менеджмент : учебное пособие для студентов вузов / Г. А. Аванесова. – М.: Аспект Пресс, 2006. – 320 с.
Котлер, Ф. Маркетинг. Гостеприимство. Туризм : учебник для вузов / Ф. Котлер, Дж. Боуэн, Дж. Мейкенз. – 2-е изд., перераб. и доп. – М. : ЮНИТА-ДАНА, 2002. – 1063 с.
Сидякова, В. А. Ресторанный бизнес как сфера оказания услуг питания и организации досуга // Проблемы экономики и менеджмента. – 2015. – № 2(42). – С. 73–77.
ГОСТ 30389-2013. Услуги общественного питания. Предприятия общественного питания. Классификация и общие требования // Электронный фонд правовых и нормативно-технических документов [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://docs.cntd.ru/document/1200107325
ГОСТ 31984-2012 Услуги общественного питания. Общие требования [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://docs.cntd.ru/document/1200103455
Крылова, Р. В. Современные форматы предприятий индустрии питания / Р. В. Крылова // Азимут научных исследований: экономика и управление. – 2017. – Т. 6. – № 4(21). – С. 132–136.
Федеральная служба государственной статистики [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://rosstat.gov.ru/
Миронова, В. Ресторанный рынок 2020: итоги, прогнозы, идеи / В. Миронова. – [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.retail.ru/articles/restorannyy-rynok-2020-itogi-prognozy-idei/
Ресторанный рынок России [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://goo.su/Psd5
Динамика оборота общественного питания в городах и районах Ростовской области / Департамент потребительского рынка Ростовской области. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://dprro.donland.ru/activity/4842/?filter_d_section=25&nav-documents=page-1
Малахова, Ю. В. Инновационные проекты в индустрии ресторанных услуг / Ю. В. Малахова, Р. В. Крылова, В. В. Хохлова // Научные ведомости. Серия История. Политология. Экономика. Информатика. – 2014. – № 21 (192). – Выпуск 32/1. – С. 91–97.
Морозова, М. Р. Структурная динамика развития рынка ресторанных услуг в г. Ростове-на-Дону / М. Р. Морозова, Е. А. Панфилова // Символ науки. – 2021. – № 12-1. – С. 36–40.
References
Avanesova G.A. Servisnaya deyatel`nost`: istoricheskaya i sovremennaya praktika, predprinimatel`stvo, menedzhment [Service activity: historical and modern practice, entrepreneurship, management]. M. Aspect Press, 2006, 320 p. (In Russian)
Kotler F., Bowen J., Makens J. Marketing. Gostepriimstvo. Turizm [Marketing. Hospitality. Tourism]. M. : UNIT-DANA, 2002, 1063 p. (In Russian)
Sidyakova V.A. Restoranny`j biznes kak sfera okazaniya uslug pitaniya i organizaczii dosuga [Restaurant business as a sphere of catering services and leisure organization]. Problemy` e`konomiki i menedzhmenta [Problems of economics and management]. 2015, no. 2(42), pp. 73-77. (In Russian)
GOST 30389-2013. Uslugi obshhestvennogo pitaniya. Predpriyatiya obshhestvennogo pitaniya. Klassifikacziya i obshhie trebovaniya [GOST 30389-2013. Catering services. Catering establishments. Classification and general requirements]. Electronic fund of legal and regulatory documents. (In Russian). Available at: https://docs.cntd.ru/document/1200107325.
GOST 31984-2012 Uslugi obshhestvennogo pitaniya. Obshhie trebovaniya [GOST 31984-2012 Catering services. General requirements] (In Russian) Available at: https://docs.cntd.ru/document/1200103455
Krylova R.V. Sovremenny`e formaty` predpriyatij industrii pitaniya [Modern formats of food industry enterprises]. Azimut nauchny`kh issledovanij: e`konomika i upravlenie [Azimut of scientific research: economics and management]. 2017. Vol. 6, no. 4(21), pp. 132-136. (In Russian)
Federal`naya sluzhba gosudarstvennoj statistiki [Federal State Statistics Service] (In Russian) Available at: https://rosstat.gov.ru/
Mironova V. Restoranny`j ry`nok 2020: itogi, prognozy`, idei [Restaurant market 2020: results, forecasts, ideas] (In Russian). Available at: https://www.retail.ru/articles/restorannyy-rynok-2020-itogi-prognozy-idei/
Restoranny`j ry`nok Rossii [Restaurant market of Russia] (In Russian) Available at:https://goo.su/Psd5
Dinamika oborota obshhestvennogo pita-niya v gorodakh i rajonakh Rostovskoj oblasti [Dynamics of the turnover of public catering in the cities and districts of the Rostov region]. Department of the consumer market of the Rostov region. (In Russian). Available at: https://dprro.donland.ru/activity/4842 /?filter_d_section=25&nav-documents=page-1
Malakhova Yu.V., Krylova R.V., Khokhlova V.V. Innovaczionny`e proekty` v industrii restoranny`kh uslug [Innovative projects in the restaurant services industry]. Nauchny`e vedomosti. Seriya Istoriya. Politologiya. E`konomika. Informatika [Scientific Vedomosti. History series. Political science. Economy. Computer science]. 2014, no. 21 (192). Issue 32/1, pp. 91-97. (In Russian)
Morozova M.R., Pan-filova E.A. Strukturnaya dinamika razvitiya ry`nka restoranny`kh uslug v g. Rostove-na-Donu [Structural dynamics of the development of the restaurant services market in Rostov-on-Don]. Simvol nauki [Symbol of Science]. 2021, no. 12-1, pp. 36–40. (In Russian)